Kegel gyakorlatok

A Kegel izmoknak többféle elnevezése létezik: pédául medencefenék izmok vagy pubococcygeus izmok, de valamennyi elnevezés ugyanarra az izomcsoportra és ínszalagokra vonatkozik, amelyek tartják a medence belső szerveit. Egy női testben ez a szeméremcsonttól a farkcsontig húzódik, körülveszi a húgycső nyílását, a vaginát és a végbélnyílást

Fontos tisztába lenni azzal, hogy a Kegel izomzat gyengülése, a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a nőket érinti. A férfiaknak is oda kell figyelni arra, hogy ezeket, az izmokat jó formában tartsák. Egy férfi testben a a kegel izmok körülveszik a szeméremcsontot és a prosztatát.

Amikor az izmok tónusa megfelelő, azok jól feszülnek és tartják a szerveket. Amikor az izmok gyengék és ernyedtek – itt kezdődnek a problémák.

Az európai kultúrában dr Arnold Kegel, amerikai nőgyógyásza volt az első, aki felfedezte a medencefenék izomtevékenységének jelentőségét. Kifejlesztett egy tornagyakorlatot a medencefenék izmainak edzésére. Bárki, korra és nemre való tekintet nélkül, végezheti ezeket, a gyakorlatokat.

Miért kell a Kegel izmokat tornáztatni?

Az erős Kegel izmok fokozzák a szexuális gyönyört és nagy esély van arra, hogy nem alakul ki vizelet inkontinencia vagy a hólyag süllyedése. Könnyebbé és kevésbé fájdalommentessé teheti a szülést és gyorsabbá az azt követő felgyógyulást a nők számára. Kisebb a hólyag jövőbeli megsüllyedésének a valószínűsége.

Hogyan végezze a gyakorlatokat?

A Kegel gyakorlatok végzése közben, a hasizmokat feszített állapotban kell tartani. Ez először nehéz lehet, kontrolálja a hasizmok feszülését úgy, hogy a tenyerét a hasán tartja, közvetlenül a köldök alatt. Ha hasizmai feszülnek, hagyja abba a gyakorlatot, pihenjen és ptóbálja újra.

Figyelem: az általános elkepzelés férfiak és nők számára egyforma.

A Kegel izmok kitapintása

Nők
Miközben a WC-t használja, próbálja egy percig tartani a vizelet folyását, majd engedje újra folyni. Próbálja ezt minden vizeléskor ismételni.
Férfiak
Kétféle módon találja meg a kegel izmokat: próbálja mozgatni az erekcióban lévő péniszt vagy tartsa vissza a vizelet folyását miközben a WC-t használja.

FONTOS MEGJEGYZÉS: nem ajánlott gyakran ismételni, miközben vizel. Néhány hét gyakorlás után a mellékhelységben képes lesz Kegel izmainak feszességét kontrolálni akkor is, ha nem pisil.

1. gyakorlat:

Feküdjön a hátára, lábát térdben hajlítsa be, talpát támassza a földnek és kezeit helyezze háta alsó része alá. Próbálja a hát alsó részével nyomni a kezét, ezzel párhuzamosan csípőjét próbálja megemelni a földről, feszíteni az izmait „úgy mint a WC-én”.

2. gyakorlat:

Feküdjön a hátára, lábát térdben hajlítsa be, talpát támassza a földnek és kezeit helyezze háta alsó része alá. Enyhén nyomja meg a hát alsó részével a kezét és feszítse meg a vagina izmokat (mint a WC-én). Tartsa az izmokat feszesen, közben fokozatosan feszítse meg az egyik lábát, sarkát mozgatva a talajon. Ügyeljen arra, hogy a hát alsó része által a kezére nehezedő nyomás ne változzon és a Kegel izmok feszessége sem változzon. Lábát helyezze vissza a kezdeti pozícióba és másik lábbal is ismátelje meg a gyakorlatot.

3. gyakorlat:

Feküdjön a hasára, kezét kulcsolja össze, hogy megtámassza a homlokát. Próbálja meg összegömbölyíteni a medencéjét. Ha jól végzi a gyakorlatot, lába, medencéje, mellkasa és kezei a talajon pihennek és csak a hasrész emelkedik meg a talajtól. Vékony testalkatú embereknek fel kell tudni emelni a hasukat a talajról.

Attól a pillanattól kezdve, hogy „megismeri” a Kegel izmait és tökéletesen irányítani tudja azokat, bármilyen tartásban össze tudja húzni és ki tudja engedni azokat: állva, üllve vagy fekvő állapotban. Napi tevékenysége során is képes lesz ezt végrehajtani – miközben fogat mos, buszra száll vagy dolgozik.

Ne feledje! Minél többet tornáztatja a Kegel izmokat, annál hamarabb fogja látni munkája eredményét, és teste is hamarabb látja hasznát.