Terhesség és anyaság

A várandósság és az anyaság csodálatos állapot, de nyilvánvaló előnyein kívül, néhány hátránya is van. Ezek egyike a vizelettartási zavarok  amely a terhes nők 30%-át érinti.

Miért lép fel vizelet inkontinencia a terhesség alatt?

A vizelet napi mennyisége és gyakorisága is növekszik a terhesség során. Az I. és II. trimeszterben az egy vizelés alkalmával kibocsájtott folyadék mennyisége növekszik – a III. trimeszterben ez a mennyiség csökken, de a vizeletürítési inger sokkal gyakoribb. A hólyag kapacitása, amelyre nyomás nehezedik a méh által, fokozatosan csökken, ugyanekkor növekszik a húgyvezetékekben felhalmozódott vizelet mennyisége. Ráadásul a nők 2/3-a érez a terhesség utolsó szakaszában vizelési kényszert éjszaka.

A nők a terhesség során főként stressz inkontinenciát tapasztalnak, ami a III. trimeszter során alakul ki, amikor a méh térfogata a legnagyobb. Az inkontinencia rendszerint néhány csepp vizelet vesztését jelenti, amelyet nehéz olyankor észrevenni, amikor egy nő gyakran cseréli a higiéniai betétet, de a probléma néha komollyá is válhat.

A hormonális változások mértéke a terhesség és a gyermekágy során akkora, hogy megterheli az egész szervezetet. A növekvő gyermek tágítja a méh falát, és kitölti a hasban rendelkezésre álló szinte teljes teret. A többi szervnek át kell adni a helyét, visszahúzódnak, és összenyomva a hasban sokkal nehezebb körülmények között kell működniük. A baba egyre gyakrabban mocorog és rúgdos és előfordul, hogy a hólyagot is eltalálja. Előfordulhat, hogy a rúgás olyan erős lehet, hogy a nyomástól meggyengült záróizmok elengednek és vizeletszivárgás fordulhat elő. Ráadásul a nyomás alatt lévő hólyagnak olyan kis hely jut, hogy a terhes nő akkor is vizelési kényszert érez, ha csupán kis mennyiségű vizelet van a hólyagban.

A terhesség az az időszak, amikor a vizelet és nemi szervek nyálkahártyájában végbemenő változások miatt a nők szervezete, a húgyúti rendszer és a nemi szervek is, hajlamosabbak a fertőzésre. Ezek a fertőzések diszkomfort érzetet okozhatnak a vizelés során és növelhetik a vizeletürítési periódusok gyakoriságát.

Gyakorlati tanácsok leendő anyáknak:
 • Ne csökkentse folyadékbevitelét, vizeletvesztés ellenére sem,
 • Amint sürgetést érez, menjen a mellékhelyiségbe – túl késő lehet, ha vár
 • Ha vizeletet veszít, amikor sürgető kényszert érez, menjen WC-re 30-40 percenként még akkor is ha nem érez sürgetést,
 • Szenteljen kiemelt figyelmet az intim higiéniának – viseljen légáteresztő, természetes anyagból készült fehérneműt, használjon intim mosakodószereket és nedvszívó termékeket.
 • Kerülje a vízhajtó ételeket és italokat,
 • Előzze meg a székrekedést,
 • Ne tartsa vissza vizelési ingerét – ez vizeletvesztéshez vezethet, ha a baba megrúgja a hólyagot,
 • A terhesség utolsó szakaszában bizonyosodjon meg róla, hogy amit vizeletvesztésnek gondol, az valójában nem-e a magzatvíz szivárgása,
 • Kezdje el edzeni a medencefenék izmait.

Mi történik a szülés után?

A szülést követő néhány hétben a női szervezet visszaáll a terhesség előtti állapotába. A hormonális ingadozás és a gyengült vagy sérült medenceizmok még okozhatnak vizeletveszteséget, de ennek fokozatosan csökkenie kell, majd eltűnik.

A legtöbb nő esetében a vizleletinkontinencia tünetei a szülést követő három hónapon belül elmúlnak. Azoknál, akik többször szültek vagy 4 kg feletti gyermeket szültek, kicsit később. Amennyiben az inkontinencia nem gyengül a szülést követő 6 hónapon belül, amikorra is az izmoknak vissza kell állniuk a normál állapotba, ajánlott felkeresni egy urológust vagy nőgyógyászt és orvosi tanácsot kérni. Az orvos segít abban, hogy problémájára megoldást találjon.

Minden terhesség és szülés gyengíti a medencefenék izmait és egyre nehezebbé, de nem lehetetlenné teszi, hogy visszanyerje eredeti formáját. A Kegel gyakorlatok rendszeres végzése a terhesség és gyermekágy ideje alatt javítja az Y izmainak, a medencefenék izmainak és az urogenitális membránnak az állapotát, egyúttal javítja a húgycső zárórendszerének hatékonyságát is.

Gyakorlati tanácsok kezdő anyukáknak:
 • Adjon időt magának a korábbi állapot visszanyerésére – a teste végül visszanyeri eredeti állapotát és az inkontinencia eltűnik,
 • Folytassa a Kegel gyakorlatokat – bármikor végezhetőek , még akkor is, ha a babáról gondoskodik,
 • Ne feledkezzen meg magáról, amikor gyermekét gondozza – vizeletvesztés esetén keressen fel egy nőgyógyászt – kérjen tanácsot,
 • Igyon sok folyadékot, főleg ha szoptat,
 • Fordítson kiemelt figyelmet az intim higiéniára – megfelelő időközönként cserélje ki a betétet, viseljen természetes anyagú, légáteresztő fehérneműt, intim testrészeit rendszeresen mossa meg,
 • Ne tartsa vissza, ha vizelési kényszert érez, főként akkor, ha kifogást keres, hogy miért nem tud kiemenni a mellékhelyiségbe. A visszatartás komoly gondot okozhat akár hólyaggyulladást is.